povrće - vegetable - légume(s)

Hrvatski English français
aromatično bilje,
ljekovito bilje
aromatic herbs les herbes aromatiques,
les fines herbes
bosiljak / bosiljci [plur.] basil le basilic
peršin parsley le persil
češnjak, "bijeli luk" garlic l'ail
crveni luk / lukovi onion(s) oignon(s)
luk kozjak shallot l'échalote
poriluk leek le poireau
šparoga / šparoge asparagus(es) asperge(s)
artičoka / artičoke artichoke(s) artichaut(s)
gljiva / gljive mushroom(s) champignon(s)
špinat spinach les épinards
kupus cabbage(s) chou(x)
cvjetača / cvjetače cauliflower(s) chou(x)-fleur(s)
brokula / brokule broccoli le/les brocoli
salata / salate
zelena salata
salad(s)
lettuce
salade(s)
la laitue
endivija / endivije endive(s) "
krastavac / krastavci cucumber(s) concombre(s)
patlidžan(i) eggplant(s) aubergine(s)
babura paprika bell pepper le poivron
čili paprika chili pepper le piment
buča / buče,
bundeva / bundeve,
tikva / tikve
pumpkin(s) citrouille(s)
tikvica / tikvice zucchini courgette(s)
zeleni grah / grahovi green beans les haricots verts
grašak peas les petits pois
slanutak, čičvarda [dialect.] chickpeas les pois chiches
leća / leće lentils les lentilles
žitarica / žitarice cereal(s) céréale(s)
pšenica wheat le blé
heljda / heljde buckwheat le sarrasin,
le "blé noir"
ječam / ječmovi barley l'orge
zob(i), ovas / ovsi oats l'avoine
raž rye le seigle
(indijski) sezam sesame le sésame
kukuruz corn, maize le maïs
riža / riže rice le/les riz
krumpir(i) potato(es) pomme(s) de terre
prženi krumpirići, pomfrit "French fries" les frites
batat sweet potato la patate douce
repa / repe turnip(s) navet(s)
pastrnjak / pastrnjaci parsnip(s) le/les panais
cikla / cikle beet(s), beetroot(s) betterave(s)
mrkva / mrkve carrot(s) carotte(s)
rotkvica / rotkvice radish(es) le/les radis
rajčica / rajčice tomato(es) tomate(s)
avokado / avokada avocado(s) avocat(s)
maslina / masline olive(s) "